Geplaatst op 7 november, 2017 door Cora Merkx

Rituelen en symbolen bij rouw.
In tijden van rouw zijn rituelen en symbolen van groot belang. Vroeger werden er standaard rituelen en symbolen gebruikt bij sterven en verlies vanuit het geloof. De vanzelfsprekendheid van die standaard is nu voor een groot deel weggevallen door de ontkerkelijking. In tijden van chaos en emotionele rollercoaster, die een overlijden met zich mee brengt is er behoefte aan orde en dingen waar je je als nabestaande aan kunt vasthouden. Belangrijk dus dat er nieuwe rituelen gevonden worden. Gelukkig is een goede uitvaartbegeleider in staat voor iedere situatie dat soort rituelen te bedenken samen met de familie. Zo geef je als familie een uitvaart een persoonlijke kleur en betekenis en dat geeft houvast.

Duif vliegt weg
In rituelen wordt vaak gebruik gemaakt van symbolen. Een symbool is een waarneembaar teken of voorwerp (ook muziek) dat iets abstract uitbeelt. Rouw is natuurlijk abstract. Het is te groot en intens om het in woorden te vatten. Symbolen maken het mogelijk gedachten en gevoelens te uiten zonder woorden. Omdat symbolen meer uitdrukken dan 1000 woorden raken ze ons vaak diep van binnen door hun universele betekenis.
Ook na een uitvaart blijven rituelen en symbolen belangrijk. Als eerbetoon aan de overledene en om tijd te markeren en zo orde en houvast aan te brengen in een tijd waarin de bodem uit het bestaan is weggeslagen. Ze geven mensen de kans om zelf iets te doen in een situatie van machteloosheid. Ik zeg ook altijd tegen cliënten, verzin en regel iets om te doen/organiseer iets op de verjaardag van de overledene, met feestdagen, de dag van overlijden en alle andere moeilijke dagen. Maak een nieuw ritueel zodat zo’n moeilijke dag je niet overspoelt, maar je zelf de regie in handen hebt.
Vaak ontstaan zo nieuwe, persoonlijke rituelen die elk jaar op zo’n moeilijke dag herhaald worden om te gedenken, te verwerken, betekenis te geven aan leven en dood en daarna het leven weer op te pakken. Ook zijn er piepkleine rituelen zoals het neerzetten van een foto en daar elke morgen goede morgen tegen zeggen, een kaarsje branden, een foto album maken enz. Allemaal om het verlies een plek te geven in het leven dat gek genoeg toch door gaat.
Rituelen en symbolen, waardevol en nodig!

Geef een reactie

Praktijk Tournesol - Cora Merkx | Westbroekerweg 119 - 1991 LZ Velserbroek | Tel. 06-2380 2489 | KvK 34349810000
Algemene Voorwaarden | WKKGZ | Privacy Policy | Cookie Instellingen Wijzigen