Geplaatst op 7 november, 2017 door Cora Merkx

Afgelopen november schreef ik een stukje over rouw op de Facebookpagina van Team Danielle. Het viel me op dat mensen in hun reacties op het verdriet van een moeder die haar kind verloor aan XTC verdriet benoemden als, een stapje terug, een zwak moment ed. Ik denk daar heel anders over en vond het nodig daar iets over uit te leggen. Omdat het wellicht voor anderen ook belangrijke informatie is, nu dan nogmaals op deze pagina.

“Het verlies van een dierbare brengt heftige emoties met zich mee. Dat zal iedereen zich wel kunnen voorstellen. Nou kun je bij rouw grofweg 2 wegen bewandelen. Er zijn natuurlijk veel zij- en tussenwegen mogelijk, maar even om het wat simpeler te maken… De ene weg is de emoties onder controle proberen te houden, ze ergens ver weg te parkeren of ze te ontkennen. De andere weg is je laten overspoelen door alle emoties die zich voordoen op dat moment.

Misschien moet ik ook nog iets uitleggen over emoties. Emoties worden aangestuurd vanuit de hersenen. Die scheiden stofjes af die in je bloedbaan terecht komen en zo de emotie veroorzaken; een chemisch proces. Angst, verdriet, boosheid en blijheid zijn de basis-emoties. Je kunt ze wegstoppen, negeren of ze voelen en hun gang laten gaan met je. Een emotie die gevoeld wordt; er mag zijn, is binnen een paar minuten opgelost en weg uit je systeem. Een emotie die niet gevoeld mag worden, weggestopt wordt en genegeerd, slaat zich ergens in de cellen in je lichaam op en blijft daar zitten. Op den duur kunnen die opgeslagen emoties problemen gaan veroorzaken; “gaan rotten” en je psychische en lichamelijke gezondheid ondermijnen en je ziek maken.

Even terug naar de twee wegen in rouw. Het is heel begrijpelijk dat mensen vaak kiezen, al is dat natuurlijk een keuze die je niet bewust met je verstand maakt, voor het pad van onder controle houden van de emoties. Niet de meest handige ”keuze” gezien het feit dat opgeslagen emoties problemen kunnen gaan veroorzaken. De tweede weg is een heel moeilijk pad. Je laat de controle los en voelt en ervaart de emoties in al zijn hevigheid. Niet makkelijk om je open te stellen voor zulke heftige emoties, heel erg eng om dat te doen. Wel een manier die tot verwerking leidt.

Nicolette bewandelt met regelmaat dit tweede pad en dat is enorm sterk. Je bent sterk als je je durft over te geven aan de boosheid en het onmetelijke verdriet dat het verlies van je eigen vlees en bloed met zich meebrengt. De ziel uit je lijf durven janken omdat je de emotie, je lichaam durft te laten sturen. Durven breken van verdriet is geen stap terug maar drie stappen vooruit in het verwerkingsproces.”

emoties

Geef een reactie

Praktijk Tournesol - Cora Merkx | Westbroekerweg 119 - 1991 LZ Velserbroek | Tel. 06-2380 2489 | KvK 34349810000
Algemene Voorwaarden | WKKGZ | Privacy Policy | Cookie Instellingen Wijzigen